Трябва да следите здравето си – това казват на всички от детството,

...
Трябва да следите здравето си – това казват на всички от детството,
Коментари Харесай

10 прегледа, които трябва да правите редовно

Трябва да следите здравето си – това казват на всички от детството, само че малко хора съблюдават това предписание.

Правенето на постоянни проби за всичко е скъпо. Има лист от 10 неща обаче, който е потребен за всички и би трябвало да следвате всяка година.

1. Кръвно налягане

Кръвно налягане 120/80 или малко по-ниско се смята за обикновено.

Ако горната стойност варира сред 120 и 129 и повече, това може да е предвестител на хипертония. За да не пропуснете началото на болестта, би трябвало постоянно да мерите кръвното. Хората с първа, втора и четвърта кръвна група са с по-голям риск от сърдечно-съдови болести.

2. Ниво на холестерола

Холестеролът е градивният детайл за нови кафези. Излишъкът от веществото води до появяването на холестеролни плаки, изпълнени с атеросклероза. Тестовете би трябвало да се вършат един път годишно. Съдържанието на “добър ” холестерол (липопротеини с висока компактност, HDL), нужни за основаването на клетките, не би трябвало да надвишава 2,6 милимола на литър, “лош ” (липопротеини с ниска компактност, LDL) – не повече от 1 милимол на литър.

3. Триглицериди

Излишните равнища на триглицериди водят до сърдечно-съдови болести. Мазнините образуват плаки в артериите и способстват за развиването на атеросклероза. Обикновено би трябвало да проверявате количеството на тези субстанции на всеки пет години, а тези, чиито близки родственици страдат от сърдечни болести – по-често.

4. Тиреоидни хормони

Липсата на хормони води до разстройство, замъглено схващане, проблеми с паметта и компликации при намаляване. Ниските равнища на хормоните на щитовидната жлеза усилват риска от сърдечни болести. 

5. Състояние на зъбите

Занемареното положение на зъбите усилва риска от инсулти и инфаркти, изостря диабета, изключително при пушачите. Размножаването на бактерии в устната празнина води до формиране на кръвни съсиреци. Кръвоносните съдове се затварят, което предизвиква инфектиране на сърдечните клапи. Диабетиците би трябвало да посещават ортодонт на всеки 3-6 месеца, останалите – един път годишно.

6. Цвят и форма на бенките

Броят на бенките е правопропорционален на риска от развиване на недоброкачествен кожен израстък. Преглеждайте се един път месечно, изключително при новообразувания, бенки, които са трансформирали цвета или формата си. Рана, която не е зараснала в продължение на три седмици, образувала е кора или кърви, е сериозна причина да се консултирате с кожен лекар.

7. Изкривяване на гръбначния дирек

Изкривяването на гръбначния дирек води до хронична болежка в гърба и затруднена пъргавина. 

8. Интензивност на главоболието

Главоболието, съпроводено от други признаци, може да е предвестител на инсулт, високо кръвно налягане и мозъчен израстък. Проследявайте по кое време и къде се появява болката, какъв брой дълго продължава, какви признаци я съпровождат: като разберете това, можете да измененията метода си на живот.

9. Кръвна захар

Излишната глюкоза се назовава хипергликемия. Заради болестта стартира инфектиране, което поврежда кръвоносните съдове. За да предотвратите сърдечно-съдови болести, проверявайте постоянно този индикатор. Необходимо е да се прави разбор един път годишно за тези, които са на възраст над 45 години, водят затънал метод на живот, имат наднормено тегло и тези, чиито родственици имат проблеми с равнищата на захарта.

10. Състояние на гърдите

Жените би трябвало да се самодиагностицират един път месечно. Обърнете внимание на измененията в цвета на кожата и формата на гърдата, както и на уплътненията, вдлъбнатините и секрецията. След като забележите, запомнете стадия на менструалния цикъл и наблюдавайте няколко седмици. Бързите промени като зачервяване, рани и прибиране на зърното би трябвало неотложно да бъдат прегледани от доктор. Жените с неравномерна компактност на гърдите или с доста плътна повърхнина, с изключение на мамография, би трябвало да преминат и ултразвукова диагностика./Zdrave.to

 

 

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР